اشتباهات رایج درباره غذاهای مقوی
همه ما ممکن است گاهی حین پختوپز، مرتکب اشتباه شویم؛ اشتباهاتی که محصول باورهای غلط خودماناند. با این گفتگو همراه شوید تا در کنار دکتر مسعود کیمیاگر، متخصص تغذیه و رژیم درمانی و استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، با معنی اصلی مقوی بودن غذا و اشتباهات رایجمان در این خصوص آشنا شوید…
سوال: آقای دکتر! وقتی حرف از مقوی بودن یک غذا به میان میآید، هر کسی یک برداشتی از آن دارد. شما به عنوان یک متخصص تغذیه، به چه غذایی و با چه خصوصیاتی، مقوی میگویید؟
ببینید؛ مقوی بودن یک واژه عام است که میتوان از آن تعابیر مختلفی را استنتاج کرد. گاهی مقوی بودن را در پرکالری بودن میدانیم، گاهی در پرپروتئین بودن و گاهی در داشتن ویتامین و مواد معدنی. همه این موارد، میتوانند فرد را تقویت کنند.
امروزه با شناخت بیشتر نسبت به علم تغذیه و آشنایی با مغذیها و ریزمغذیها، معنی مقوی بودن کمی تغییر کرده است. مقوی کردن غذا امروزه به معنی استفاده متناسب و همزمان از گروههای مختلف غذایی است. وقتی برخی غذاها توام با هم مصرف میشوند، همدیگر را تکمیل میکنند و تمام مواد موردنیاز به بدن میرسد.
سوال: استفاده متناسب و همزمان از گروههای مختلف غذایی، یعنی چه؟
استفاده همزمان به این معنی است که یک فرد در طول روز از تمام گروههای غذایی استفاده کند اما دلیلی وجود ندارد که در هر وعده تمامی گروهها را در کنار هم داشته باشیم. در ضمن، اگر نسبت مناسبی از مواد مغذی را کنار هم نداشته باشیم، اختلال ایجاد میشود.
ماهی هم تقریبا همین حالت را دارد؛ بهویژه آنکه در برخی افراد ایجاد حساسیت میکند و همان حالاتی را ایجاد میکند که مردم به سردی تعبیر میکنند. برخی ترکیبات توام نیز جایگاهی ندارند؛ مثل مصرف خربزه و عسل که دلیلش این است که عسل در خلل و فرج خربزه مینشیند و آن را به یک کلوخ دیرهضم تبدیل میکند که دستگاه گوارش نمیتواند آن را به آسانی هضم کند.
سوال:با این شرایط، در هر وعده غذایی بهتر است چه گروههایی را با هم مصرف کنیم تا اختلال ایجاد نشود؟
بهتر است گروه غلات و حبوبات را با هم مصرف کنیم. در سنت ما، پلوهای مخلوطی مثل عدسپلو و لوبیاپلو هست که پروتئینهای آنها همدیگر را کامل میکند.
خوردن عدسپلو با پروتئین حیوانی مثل گوشت، ماهی یا تخممرغ کار اشتباهی نبوده است. توصیه من، مصرف گوشت کم و غلات زیاد همراه با روغن زیتون یعنی پیروی از الگوی غذایی مدیترانهای است. استفاده از خرما به جای قند با این تفکر که قند ندارد نیز اشتباهی رایج است. هر خرما از ۲ حبه قند کالری کمتری ندارد؛ اگرچه مصرف آن بهتر از قند است.
سوال: وقتی میخواهیم غذای یک کودک یا فرد بیمار را مقوی کنیم، باید به چه نکاتی توجه کنیم؟
باید دید غلظت مواد غذایی چقدر است. غذاهای کودکان نباید تنها شکم پرکن باشند؛ یعنی حاوی کالری بالا باشند اما مواد مغذی به اندازه کافی به بدنشان نرسانند. سوپ گندم یا جو بدون قلم یا گوشت فایدهای ندارد. غذا باید به گونهای باشد که پروتئین موردنیاز کودکان در تمامی وعدههای غذایی وجود داشته باشد.